Hogy lehet beszélni egy idegennyelven, ha naponta 5 percet tanulunk?

Tanulj új nyelvet már ma! Válaszd ki a tanulni kívánt nyelvet.

Hogy lehet beszélni egy idegennyelven, ha naponta 5 percet tanulunk?

Jak zacząć mówić w języku obcym, ucząc się 5 minut dziennie?

Úgy gondolod, hogy az idegennyelvtanulás 5 perc alatt csak marketinges fogás? Nyelvészeti szakértőnk elmondja, miért kezdesz a Fast Phrases applikációnak köszönhetően megérteni egy idegennyelvet úgy, hogy napi 5-20 percet szánsz a tanulásra.

Olvasd el, hogy segítettek szakértőink Javiernek megtanulni angolul!

Értékesítő vagyok a Fast Phrases-nél. Szinte minden kollégám többnyelvű. Még nemrég nagyon halványan mutattam mellettük. Képtelen voltam egy szót is kinyögni más nyelven, miközben ők a világ összes nyelvén képesek viccelődni.

A spanyolok többségéhez hasonlóan problémám van a nyelvtanulással. Voltak nyelvóráim az iskolában, de semmi hasznuk nem volt. A nyelvtan állandó magolása ellenére sem tudtam semmit. AMíg részt nem vettem a kísérletben Kate-tel, a Fast Phrase nyelvészével, féltem idegen nyelven megszólalni. Szégyelltem, hogy valaki észreveszi a hibáimat és kinevet.

Amikor előléptetést ajánlottak, elkezdtem gondolkozni, milyen hamar tudnék megtanulni angolul. Főleg amikor a munkahelyem továbbképzésre küldött Londonba, ami két hétig tartott! Szerencsére a cégem összehozott a Fast Phrases szakemberével – Kate-tel.

Most már tudom, hogy az idegennyelvtanulásban nem a tökéletes nyelvtan vagy a kiejtés a lényeg. Kate győzött meg ezzel a hozzáállással kapcsolatban. Megmutatta, hogy még a legszorgalmasabb Fast Phrases diákok között sem találok olyat, aki többszáz könyvet néz át.

Leültem beszélgetni Kate Millerrel, a Fast Phrase nyelvészével, aki elmagyaráztam miért van szükség napi 5-20 percre ahhoz, hogy új nyelvet sajátítsunk el.

Az általános és középiskolások általában naponta 1-2 órát töltenek angoltanulással. Elvileg abban a korban vannak, amikor a nyelv a leggyorsabban „ragad a fejükbe”, és a gyerekeket képzett nyelvtanárok oktatják. Ennek ellenére alig van olyan diák, aki az iskola elvégzése után képes használni az idegennyelvet.

Hogy lehetséges, hogy a Fast Phrases applikációval elég naponta 15, 10 vagy akár 5 perc tanulás?

A Fast Phrases filozófiája

Találkoztam Kate-tel, hogy megyarázza el nemek a Fast Phrases módszer filozófiájának alapjait. Elmagyarázta, hogy nem kell egész halom tankönyv és sok óra tanulás.

„A túl sok információ terheli az agyat, így az nem veszi be az új tudást. Ezt információs túlterhelésnek hívják. Ez a fő hátránya az idegennyelvtanítási módszerek nagy részének” - mondta Kate. „Az információs túlterhelés felelős azért, hogy sok óra magolás ellenére sem vehető észre fejlődés. Ezért is van az, hogy sokan közülünk nem tudnak egy teljes mondatot sem elmondani angolul annak ellenére, hogy az iskolában átlagosan heti 3-5 órában tanultunk nyelvet.

Az információs túlterheltség mellett az agyunkat rengeteg zörej is terheli. Az emberi agy a bennünket bombázó információkat fontos-szükségtelen kategóriákba sorolja. A legkevésbé fontos információkat eldobja, azaz ahelyett, hogy a hosszútávú memóriába tenné, egy pillanatig a „rövidtávú memória” lemezen tartja, majd kitörli. Ezért nem emlékszel, hogy mit ettél egy hete reggelire, sem arra, hogy van angolul a szalvéta.

Hogyan kellene tehát tanulnom ahhoz, hogy az új anyag azonnal a hosszú távú memóriába kerüljön?

Kiderült, hogy ahelyett, hogy sok dolgot jegyezzünk meg egyszerre, hatékonyabb, ha kevés információt ismétlünk, de gyakrabban.

Először is ennek köszönhetően az új információt az agy nem tartja majd információs zajnak.

Másodszor, a részletre bontás elve kerül érvénybe. Mit jelent ez? Az agy akkor működik a legjobban, ha egyszerre kb. 7 információt kap. Ezért a Fast Phrases applikációban a tananyagot 5-perces menetekre bontottuk, amelyek során megjegyzed az ismétlődő információkat.

A legjobb eredményt akkor nyújtja, ha egy nap alatt 3-5 alkalommal tanulunk. Nem fontos, hol! Ebédszünet? Buszozás munkába? Sorbanállás a boltban? Elég 5 perc és már kész is vagy egy alkalommal!

Egyszerű, ugye?

Egy algoritmus, amely hatásos

Az anyag menetekre történő felosztása még egy előnnyel jár. Kis adag ismeretek ismétlése segít azokat a hosszú távú memóriába menteni. AFast Phrases módszere jelentősen intenzívebbé teszi ezt a folyamatot. Mi ez a módszer?

A kifejezések és szavak ismétlődnek az algoritmus által kiszámított ideig, amelyet a Te tanulási tempódhoz mérten választ ki. Ha bekapcsolod az applikációt és befejezel néhány munkamenetet, észreveszed, hogy az új anyag megjelenése mellett a szavak egy része ismétlődik. Ez olyan anyag lesz, mait még el kell sajátítanod.

Az algoritmus mindenek előtt ellenőrzi, milyen gyakran kevered a fogalmakat, emlékszel-e az adott szavakra vagy hogy boldogulsz a mondatszerkezettel. Nem tudod átverni pl. úgy, hogy megjegyzed a helyet, ahol az adott szó vagy kép volt - az applikáció úgy keveri a válaszokat, hogy ténylegesen megerősítsd a korábban megszerzett tudást.

Ennek köszönhetően a Fast Phrases ellenőrzi, hogy tényleg megtanultad-e a nyelvet.

Kate utolsó tanácsa az volt, hogy szisztematikusan álljunk hozzá a tanuláshoz. „Tanulj naponta. Nem fontos, hogy reggel vagy este. Nem kell minden nap ugyanannyi munkamenetet elvégezned, bár persze az a legjobb módszer, ha minden reggel egy menetet végzel el, majd egyet délben, és egyet vagy kettőt este. Ne feledd, hogy a tudás kulcsa a mindennapos gyakorlás”.

A nyelvész magyarázata megnyugtatott. Megjött a kedvem a nyelvtanuláshoz és a remény, hogy végre megtanulhatok angolul. Betartottam Kate minden tanácsát és amikor csak tehettem, bekapcsolatam a Fast Phrases applikációt. Elképesztő, hogy milyen hamar látszottak az első eredmények! Két hét után Londonba kellett utaznom egy konferenciára. Még a repülőben is tanultam.

A repülőtéren várt rám egy kolléga a londoni irodából. Amikor angolul köszöntem neki és beszélgetni kezdtünk, rögtön elszállt a stressz. Beszéltem angolul! Sikerült!

Kezdd el most a tanulást. Naponta mindössze 15 percre van szükséged!Nézd meg többi cikkünket


A tanulás megkezdése

1/3 lépés: A nyelv tanulás megkezdéséhez töltsd ki az alábbi űrlapot

Válaszd ki a lakóhelyed a listából!
×

Tetszik amit olvasol?

Várj! Mielőtt elmész, szeretnénk valamit adni Neked

Iratkozz fel a hírlevélre és kapj postafiókodba értesítéseket az új, érdekes cikkekről.

Iratkozz fel a hírlevélre és kapj postafiókodba értesítéseket az új, érdekes cikkekről.

Csak most, hálából azért, hogy feliratkozol a hírlevélre, küldünk Neked teljesen ingyen egy e-könyvet az idegennyelvtanulásról (a normál ára 49 USD!).

Megtudod belőlük többek között:

  • Meg lehet-e tanulni egy idegennyelvet otthon?
  • Hogy bővíthető gyorsan a szókincs?
  • Mi a 3 módja a nyelvtanuláskor jelentkező lustaság leküzdésének?

Nem küldünk SPAM-et. Hetente maximum 2 levelet küldünk.